top of page

Pannendak

Een pannendak is een dakconstructie bedekt met overlappende klei- of betonnen dakpannen, veelal gebruikt vanwege de traditionele uitstraling en duurzaamheid tegen verschillende weersomstandigheden.

Pannendak

Dakpreventie van de Steen is uw betrouwbare partner voor reparatie, onderhoud en vervanging van pannendaken. Met onze specifieke expertise bieden we hoogwaardige oplossingen om lekkages en schade te verhelpen en te voorkomen. Ons ervaren team staat klaar om innovatieve methoden en materialen in te zetten, waardoor uw pannendak optimaal wordt gerepareerd, onderhouden en indien nodig vervangen.

Waarom uw Pannendak vervangen / repareren door Dakpreventie van der Steen

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Ervaren dakdekkers

Door onze jarenlange ervaring zijn wij op het gebied van dakwerkzaamheden uitgegroeid tot ‘ervaren dakdekkers’.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Klantgerichte service

De klant staat bij ons altijd centraal. Daarom streven we naar 100% klanttevredenheid.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Kwaliteit gegarandeerd

Door onze ruime garantie bent u verzekerd van topkwaliteit. Wij nemen uw twijfel weg.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

VCA gediplomeerd

Onze specialisten zijn VCA gediplomeerd. Wij streven naar een veilige en gezonde werkomgeving.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

10 jaar garantie

Wij leveren standaard 10 jaar garantie op de goederen en werkzaamheden die wij bij u uitvoeren.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Bewijs voor verzekering

Wij leveren bij onze diensten altijd een bewijs voor uw verzekering. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Wanneer vervanging of reparatie nodig aan uw pannendak

Voor pannendaken, ook wel hellende daken genoemd, zijn er specifieke overwegingen bij het bepalen of ze moeten worden vervangen of gerepareerd. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 1. Leeftijd en materiaal van de dakpannen: Traditionele dakpannen zijn meestal gemaakt van klei of beton. De levensduur van dakpannen varieert, maar de meeste kunnen tientallen jaren meegaan. Controleer de leeftijd van de dakpannen en inspecteer ze op tekenen van slijtage, zoals scheuren, breuken of afbrokkeling.

 2. Inspectie op lekkage: Ondanks hun duurzaamheid kunnen pannendaken na verloop van tijd lekken vertonen. Inspecteer het dak op tekenen van lekkage, zoals vochtige plekken op het plafond, waterdruppels of schimmelvorming in de zolder. Controleer ook de dakgoten en afvoerpijpen op verstoppingen die waterophoping kunnen veroorzaken.

 3. Beschadigde dakbedekking: Controleer de dakpannen op beschadigingen, zoals gebroken, verschoven of missende dakpannen. Deze moeten zo snel mogelijk worden vervangen om lekkage en structurele schade te voorkomen.

 4. Inspectie van de dakconstructie: Controleer ook de dakconstructie op tekenen van verzakking, rot of insectenschade. Deze problemen kunnen de integriteit van het hele dak in gevaar brengen en moeten worden aangepakt.

 5. Onderhoud van de dakgoten: Zorg ervoor dat de dakgoten regelmatig worden schoongemaakt om waterafvoerproblemen te voorkomen. Verstopte dakgoten kunnen water terug laten stromen onder de dakbedekking, wat lekkages kan veroorzaken.

 6. Inspectie van de dakdoorvoeren: Controleer de afdichting rond dakdoorvoeren, zoals schoorstenen, ventilatieopeningen en dakramen. Slechte afdichting kan leiden tot lekkages.

 7. Professionele inspectie en onderhoud: Laat het pannendak regelmatig inspecteren door een professionele dakdekker. Een ervaren dakdekker kan potentiële problemen identificeren en aanbevelingen doen voor reparatie of onderhoud.

Door regelmatig onderhoud en inspectie kunnen problemen met pannendaken vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt, wat de levensduur van het dak verlengt en de kans op kostbare reparaties verkleint.

Kosten voor het vervangen /repareren van een Pannendak

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten voor reparatie van een pannendak, zoals:

 1. Oppervlakte (m2): De omvang van het te repareren gebied op het pannendak heeft een directe invloed op de kosten. Een groter oppervlak vereist meer materiaal en arbeid, wat de kosten kan verhogen.

 2. Leeftijd van het dak: Oudere pannendaken kunnen meer slijtage vertonen en mogelijk meer reparaties nodig hebben dan nieuwere daken. Bovendien kunnen oudere daken structurele problemen vertonen die extra kosten met zich meebrengen.

 3. Type dakpannen: Het type dakpannen dat wordt gebruikt, kan variëren in kosten. Traditionele kleidakpannen zijn over het algemeen duurder dan betonnen dakpannen. Daarnaast kunnen speciale of zeldzame dakpannen hogere kosten met zich meebrengen.

 4. Mate van schade: De ernst van de schade aan het pannendak is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten voor reparatie. Kleine reparaties, zoals het vervangen van enkele beschadigde dakpannen, kunnen relatief goedkoop zijn, terwijl grotere schade, zoals structurele problemen of uitgebreide lekkages, meer kosten met zich meebrengt.

 5. Toegankelijkheid van het dak: De toegankelijkheid van het dak kan ook de kosten beïnvloeden. Als het dak moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld vanwege de hoogte of de locatie, kunnen extra maatregelen nodig zijn om veiligheidsnormen te handhaven, wat de kosten kan verhogen.

 6. Extra benodigdheden: Soms zijn extra benodigdheden nodig voor de reparatie, zoals onderliggende dakbedekking, nokvorsten, loodslabben, of andere materialen. Deze kosten moeten ook in overweging worden genomen bij het bepalen van de totale reparatiekosten.

 7. Professionele arbeid: De kosten voor arbeid van professionele dakdekkers zijn een belangrijk onderdeel van de totale reparatiekosten. Dit kan variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van het dakdekkersbedrijf.

Het is raadzaam om een professioneel dakdekkersbedrijf te raadplegen, zoals Dakpreventie van der Steen, voor een nauwkeurige inspectie en kostenraming. Met hun ervaring kunnen ze de omvang van de reparaties beoordelen en een passende oplossing bieden die voldoet aan de behoeften van het pannendak. Daarnaast kunnen ze ook advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen.

Vergunningen reparatie en vervangen van een pannendak

Voor een pannendak gelden over het algemeen vergelijkbare vereisten als voor een plat dak, maar er zijn enkele specifieke overwegingen met betrekking tot pannendaken:

 1. Bouwvergunning (Omgevingsvergunning): Voor grote reparaties of vervangingen van een pannendak kan een omgevingsvergunning nodig zijn, vooral als de werkzaamheden de structuur van het gebouw beïnvloeden.

 2. Monumentenvergunning: Als het gebouw een monumentale status heeft, kan het nodig zijn om een aparte vergunning aan te vragen voor werkzaamheden aan het pannendak.

 3. Bestemmingsplan: Controleer het bestemmingsplan van de gemeente waar het gebouw zich bevindt. Soms zijn er specifieke regels met betrekking tot het type dakbedekking dat is toegestaan ​​of met betrekking tot de esthetiek van het dak.

 4. Bouwbesluit: Zorg ervoor dat de reparatie of vervanging voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

 5. Meldingsplicht: Voor kleinere reparaties aan een pannendak kan het voldoende zijn om de werkzaamheden alleen te melden bij de gemeente, zonder dat er een volledige vergunning nodig is. Dit hangt af van de omvang van de werkzaamheden en lokale regelgeving.

Zoals eerder vermeld, is het verstandig om contact op te nemen met de lokale gemeente of een gespecialiseerde bouwadviseur om de specifieke vereisten voor jouw situatie te achterhalen en te zorgen dat je aan alle regelgeving voldoet.

Voorkom kosten door regelmatige inspectie en onderhoud aan uw dakpannen. Tips waarop u kunt letten:

 1. Visuele inspectie: Voer regelmatig visuele inspecties uit om te controleren op gebroken, verschoven of ontbrekende dakpannen. Let ook op eventuele scheuren in de pannen of de dakbedekking.

 2. Dakgoten en afvoeren: Controleer regelmatig de dakgoten en afvoeren op verstoppingen door bladeren, takken of ander vuil. Zorg ervoor dat ze vrij zijn om regenwater effectief af te voeren en weg te leiden van uw dak en fundering.

 3. Inspecteer de dakbedekking en nokpannen: Controleer de algemene staat van de dakbedekking en de nokpannen. Zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd en geen tekenen van slijtage vertonen.

 4. Controleer op mossen en algen: Let op de groei van mossen, algen of andere vegetatie op uw dak. Dit kan vocht vasthouden en de dakbedekking beschadigen. Verwijder indien nodig deze vegetatie en overweeg preventieve behandelingen.

 5. Controleer de dakisolatie: Controleer de staat van de isolatie onder het dakoppervlak. Beschadigde isolatie kan leiden tot energieverlies en vochtproblemen in uw huis.

 6. Inspecteer de dakdoorvoeren: Controleer alle dakdoorvoeren, zoals schoorstenen, ventilatieopeningen en dakramen, op tekenen van lekkage of beschadiging. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgedicht en waterdicht zijn.

 7. Repareer beschadigingen snel: Als u gebroken of beschadigde dakpannen opmerkt, repareer deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat water kan binnendringen en schade aan de dakconstructie veroorzaakt.

 8. Professionele inspectie: Overweeg om periodiek een professionele dakinspectie uit te laten voeren door een ervaren dakdekker. Ze kunnen problemen identificeren die mogelijk niet direct zichtbaar zijn en tijdig ingrijpen voordat ze grotere problemen veroorzaken.

 9. Onderhoudsplanning: Stel een onderhoudsschema op voor uw pannendak en houd u eraan. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen en onverwachte kosten voorkomen.

bottom of page