top of page

Bitumen

Een bitumendak is een waterdichte dakbedekking gemaakt van bitumen, geschikt voor platte of licht hellende daken vanwege zijn duurzaamheid en bescherming tegen weerselementen.

Bitumen

Dakpreventie van de Steen is uw vertrouwde partner voor reparatie, onderhoud en vervanging van bitumendaken. Met onze gespecialiseerde expertise bieden we hoogwaardige oplossingen om lekkages en schade te verhelpen en te voorkomen. Ons ervaren team staat klaar om innovatieve methoden en materialen in te zetten, waardoor uw bitumendak optimaal wordt gerepareerd, onderhouden en indien nodig vervangen

Waarom u Bitumendak vervangen / repareren door Dakpreventie van der Steen

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Ervaren dakdekkers

Door onze jarenlange ervaring zijn wij op het gebied van dakwerkzaamheden uitgegroeid tot ‘ervaren dakdekkers’.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Klantgerichte service

De klant staat bij ons altijd centraal. Daarom streven we naar 100% klanttevredenheid.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Kwaliteit gegarandeerd

Door onze ruime garantie bent u verzekerd van topkwaliteit. Wij nemen uw twijfel weg.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

VCA gediplomeerd

Onze specialisten zijn VCA gediplomeerd. Wij streven naar een veilige en gezonde werkomgeving.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

10 jaar garantie

Wij leveren standaard 10 jaar garantie op de goederen en werkzaamheden die wij bij u uitvoeren.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Bewijs voor verzekering

Wij leveren bij onze diensten altijd een bewijs voor uw verzekering. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Wanneer vervanging of reparatie nodig aan uw Bitumendak

Voor bitumineuze daken zijn er specifieke overwegingen bij het bepalen of ze moeten worden vervangen of gerepareerd. Hier zijn enkele punten om te overwegen:


Leeftijd en staat van het bitumineuze materiaal: Bitumen dakbedekking heeft een geschatte levensduur van 10-20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de installatie. Inspecteer regelmatig de dakbedekking op tekenen van veroudering, zoals barsten, blaren, verkleuring of verharding van het materiaal.


Inspectie op lekkage: Bitumineuze daken zijn gevoelig voor lekkage als gevolg van beschadigingen of slechte installatie. Controleer regelmatig op tekenen van lekkage, zoals vochtige plekken op het plafond, waterdruppels of schimmelvorming in de zolder.


Beschadigde dakbedekking: Controleer het bitumen op scheuren, loslatende randen, blaren of ontbrekende stukken. Beschadigde delen moeten worden gerepareerd of vervangen om waterinfiltratie te voorkomen.


Inspectie van de dakranden en details: Controleer de afdichting rondom dakranden, opstanden, doorvoeren en andere details. Deze gebieden zijn vaak kwetsbaar voor lekkage en vereisen speciale aandacht tijdens inspecties en onderhoud.


Onderhoud van de dakgoten en afvoer: Zorg ervoor dat de dakgoten regelmatig worden schoongemaakt om waterafvoerproblemen te voorkomen. Verstopte dakgoten kunnen water terug laten stromen onder de dakbedekking, wat lekkages kan veroorzaken.


Professionele inspectie en onderhoud: Laat het bitumineuze dak regelmatig inspecteren door een professionele dakdekker. Een ervaren vakman kan potentiële problemen identificeren en aanbevelingen doen voor reparatie of onderhoud.


Overweging van de omgeving: Bitumen is gevoelig voor UV-straling en kan na verloop van tijd worden aangetast door de zon. Als het dak veel blootgesteld wordt aan direct zonlicht, kan dit de levensduur verkorten en kan extra bescherming, zoals coatings, nodig zijn.


Door regelmatig onderhoud en inspectie kunnen problemen met bitumineuze daken vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt, wat de levensduur van het dak verlengt en de kans op kostbare reparaties verkleint.

Kosten voor het vervangen / repareren van een Bitumendak

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten voor reparatie van een bitumineus dak, zoals:


Oppervlakte (m2): De grootte van het te repareren gebied op het bitumineuze dak heeft een directe invloed op de kosten. Een groter oppervlak vereist meer materiaal en arbeid, wat de kosten kan verhogen.


Leeftijd van het dak: Oudere bitumineuze daken kunnen meer slijtage vertonen en mogelijk meer reparaties nodig hebben dan nieuwere daken. Bovendien kunnen oudere daken structurele problemen vertonen die extra kosten met zich meebrengen.


Type bitumineuze dakbedekking: Bitumineuze dakbedekking kan verschillende materialen omvatten, zoals APP (Atactisch PolyPropyleen) of SBS (Styreen-Butadieen-Styreen) gemodificeerd bitumen. Elk type materiaal kan variëren in kosten, afhankelijk van de kwaliteit en duurzaamheid ervan.


Mate van schade: De ernst van de schade aan het bitumineuze dak is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten voor reparatie. Kleine reparaties, zoals het dichten van kleine scheuren of blazen in de dakbedekking, kunnen relatief goedkoop zijn, terwijl grotere schade, zoals ernstige scheuren of lekkages, meer kosten met zich meebrengt.


Toegankelijkheid van het dak: De toegankelijkheid van het dak kan ook de kosten beïnvloeden. Als het dak moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld vanwege de hoogte of de locatie, kunnen extra maatregelen nodig zijn om veiligheidsnormen te handhaven, wat de kosten kan verhogen.


Extra benodigdheden: Soms zijn extra benodigdheden nodig voor de reparatie, zoals onderliggende isolatie, dakranden, afwerkingsmaterialen, of andere materialen. Deze kosten moeten ook in overweging worden genomen bij het bepalen van de totale reparatiekosten.


Professionele arbeid: De kosten voor arbeid van professionele dakdekkers zijn een belangrijk onderdeel van de totale reparatiekosten. Dit kan variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van het dakdekkersbedrijf.


Het is raadzaam om een professioneel dakdekkersbedrijf te raadplegen, zoals Dakpreventie van der Steen, voor een nauwkeurige inspectie en kostenraming. 

Met hun ervaring kunnen ze de omvang van de reparaties beoordelen en een passende oplossing bieden die voldoet aan de behoeften van het bitumineuze dak. Daarnaast kunnen ze ook advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen.

Vergunningen reparatie en vervangen van een bitumendak

Bij het plannen van onderhoud, reparatie of vervanging voor bitumendaken, is het belangrijk om te begrijpen of er vergunningen nodig zijn voor de geplande werkzaamheden. Over het algemeen zijn er geen vergunningen nodig voor standaard dakonderhoud, zoals het reinigen van het dakoppervlak, het vervangen van beschadigde bitumenlagen, of het repareren van kleine lekkages. Deze onderhoudstaken vallen meestal onder regulier onderhoud en vallen niet onder de vergunningsplicht.


Echter, in sommige gevallen kunnen er wel vergunningen vereist zijn, met name als het dakonderhoud grootschaliger is of als er structurele wijzigingen aan het dak worden aangebracht. Hier zijn enkele situaties waarbij vergunningen nodig kunnen zijn:


Dakrenovatie: Als het bitumendak volledig wordt vervangen of als er structurele wijzigingen aan het dak worden aangebracht, kan een bouwvergunning (omgevingsvergunning) vereist zijn.


Plaatsen van zonnepanelen: Als je van plan bent om zonnepanelen op het bitumendak te installeren, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt, afhankelijk van lokale regelgeving en eventuele esthetische voorschriften.


Dakuitbreiding: Als je van plan bent om het bitumendak uit te breiden, bijvoorbeeld door een dakkapel toe te voegen, kan een vergunning nodig zijn, vooral als dit de structuur van het gebouw verandert.


Monumentale panden: Als het gebouw een monumentale status heeft, kunnen er speciale vergunningen vereist zijn voor elk type werkzaamheden aan het bitumendak.


Voor reparaties en vervangingen geldt dat in de meeste gevallen geen vergunningen nodig zijn, tenzij de werkzaamheden grootschalig zijn en de structuur van het gebouw beïnvloeden.


Het is belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te raadplegen en eventueel contact op te nemen met de gemeente of een bouwadviseur om te bepalen of er vergunningen nodig zijn voor het specifieke dakonderhoud, reparatie of vervanging dat je van plan bent uit te voeren. Het negeren van vergunningsvereisten kan leiden tot boetes of juridische complicaties, dus het is verstandig om dit van tevoren te controleren.


Als je meer informatie nodig hebt over het onderhoud, reparatie of vervanging van bitumendaken, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Voorkom kosten door regelmatige inspectie en onderhoud aan uw bitumen. Tips waarop u kunt letten:

Regelmatige inspectie: Voer regelmatig visuele inspecties uit om te controleren op scheuren, blazen, loslatende of beschadigde bitumen dakbedekking. Let ook op gebieden waar water kan blijven staan, wat kan wijzen op problemen met de afvoer.


Dakgoten en afvoeren: Controleer de dakgoten en afvoeren op verstoppingen door bladeren, puin of andere obstructies. Zorg ervoor dat ze vrij zijn om regenwater effectief af te voeren en weg te leiden van uw dak en fundering.


Kitnaden en afdichtingen: Controleer de kitnaden en afdichtingen rond randen, dakdoorvoeren en andere penetraties op het dak. Repareer of vervang beschadigde kit en afdichtingen om lekkage te voorkomen.


Controleer op blaren en bellen: Let op blaren en bellen in de dakbedekking, omdat deze kunnen wijzen op vochtproblemen of slechte hechting. Als u ze opmerkt, moet u ze mogelijk repareren om verdere schade te voorkomen.


Inspecteer dakranden en opstanden: Controleer de dakranden en opstanden op tekenen van schade of loslatende materialen. Deze gebieden zijn vatbaar voor lekkage en moeten goed worden onderhouden.


Verwijder vuil en puin: Houd het dakoppervlak vrij van vuil, bladeren, takken en ander puin dat de afvoer kan blokkeren en waterstagnatie kan veroorzaken.


Inspecteer dakisolatie: Controleer de staat van de isolatie onder het bitumen dakoppervlak. Beschadigde isolatie kan de energie-efficiëntie van uw gebouw verminderen en kan ook leiden tot vochtproblemen.


Professionele inspectie: Overweeg om periodiek een professionele dakinspectie uit te laten voeren door een ervaren dakdekker. Ze kunnen problemen identificeren die mogelijk niet direct zichtbaar zijn en tijdig ingrijpen voordat ze grotere problemen veroorzaken.


Onderhoudsplanning: Stel een onderhoudsschema op voor uw bitumineuze dak en houd u eraan. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen en onverwachte kosten voorkomen.

bottom of page