top of page

Kantpannen

Kantpannen zijn de afdekkingen langs de randen van een pannendak. Regulier onderhoud van kantpannen is belangrijk om lekkages te voorkomen en de stabiliteit van het dak te handhaven.

Kantpannen

Dakpreventie van de Steen biedt gespecialiseerd onderhoud, reparatie en vervanging voor kantpannen op uw dak. Ons ervaren team voert grondige inspecties uit om eventuele problemen te identificeren en biedt vervolgens doelgerichte reparaties of volledige vervangingen indien nodig. Met hoogwaardige materialen en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw kantpannen optimaal worden onderhouden, gerepareerd en indien nodig vervangen, waardoor de levensduur van uw dak wordt verlengd en toekomstige problemen worden voorkomen.

Waarom uw kantpannen laten vervangen / repareren door Dakpreventie van der Steen

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Ervaren dakdekkers

Door onze jarenlange ervaring zijn wij op het gebied van dakwerkzaamheden uitgegroeid tot ‘ervaren dakdekkers’.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Klantgerichte service

De klant staat bij ons altijd centraal. Daarom streven we naar 100% klanttevredenheid.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Kwaliteit gegarandeerd

Door onze ruime garantie bent u verzekerd van topkwaliteit. Wij nemen uw twijfel weg.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

VCA gediplomeerd

Onze specialisten zijn VCA gediplomeerd. Wij streven naar een veilige en gezonde werkomgeving.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

10 jaar garantie

Wij leveren standaard 10 jaar garantie op de goederen en werkzaamheden die wij bij u uitvoeren.

Dakpreventie van der steen | Dakdekker | Dakreperatie

Bewijs voor verzekering

Wij leveren bij onze diensten altijd een bewijs voor uw verzekering. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Wanneer vervanging of reparatie nodig aan uw kantpannen

Bij kantpannen zijn er verschillende belangrijke overwegingen om te bepalen of onderhoud, reparatie of vervanging noodzakelijk is. Hier zijn enkele cruciale punten om in gedachten te houden:

 1. Leeftijd en materiaal van de kantpannen: Controleer regelmatig de leeftijd en de staat van de kantpannen. Kantpannen kunnen gemaakt zijn van materialen zoals keramiek, beton of metaal, en elk materiaal heeft zijn eigen levensduurverwachting.

 2. Inspectie op schade: Controleer de kantpannen op scheuren, breuken, afbrokkeling of andere vormen van schade. Beschadigde kantpannen moeten zo snel mogelijk worden vervangen om lekkages en verdere schade aan het dak te voorkomen.

 3. Bevestiging van de kantpannen: Zorg ervoor dat de kantpannen stevig zijn bevestigd aan het dak. Losse of verschoven kantpannen kunnen waterinfiltratie mogelijk maken en moeten worden gerepareerd of vervangen.

 4. Inspectie van de aansluiting met de dakbedekking: Controleer de aansluiting van de kantpannen met de dakbedekking op tekenen van slijtage, scheuren of loslatende mortel. Een goede afdichting draagt bij aan de waterdichtheid van het dak.

 5. Bescherming tegen vogels en ongedierte: Controleer of er geen nesten van vogels of ander ongedierte zijn onder de kantpannen. Nesten kunnen de waterdichtheid van het dak in gevaar brengen en moeten worden verwijderd.

 6. Professionele inspectie: Laat het dak en de kantpannen regelmatig inspecteren door een professionele dakdekker. Een ervaren vakman kan potentiële problemen identificeren en aanbevelingen doen voor reparatie of vervanging.

 7. Onderhoud en reiniging: Regelmatig onderhoud van de kantpannen, zoals reiniging en verwijdering van vuil en mossen, kan de levensduur van het dak verlengen en problemen voorkomen.

Door regelmatige inspectie en onderhoud van de kantpannen kunnen lekkages en andere problemen worden voorkomen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en de integriteit ervan behouden blijft.

Kosten voor het vervangen /repareren van kantpannen

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten voor reparatie of vervanging van kantpannen op een dak, zoals:

 1. Aantal kantpannen: Het aantal kantpannen dat moet worden gerepareerd of vervangen heeft een directe invloed op de kosten. Een groter aantal kantpannen vereist meer materiaal en arbeid, wat de kosten kan verhogen.

 2. Leeftijd en staat van de kantpannen: Oudere kantpannen kunnen meer slijtage vertonen en mogelijk meer reparaties of vervanging nodig hebben dan nieuwere kantpannen. Bovendien kunnen oudere kantpannen structurele problemen vertonen die extra kosten met zich meebrengen.

 3. Type kantpannen: Er zijn verschillende soorten kantpannen beschikbaar, zoals keramische, betonnen, of kunststof kantpannen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt voor de reparatie of vervanging.

 4. Toegankelijkheid van het dak: De toegankelijkheid van het dak kan ook de kosten beïnvloeden. Als het dak moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld vanwege de hoogte of de locatie, kunnen extra maatregelen nodig zijn om de reparaties uit te voeren, wat de kosten kan verhogen.

 5. Extra benodigdheden: Soms zijn extra benodigdheden nodig voor de reparatie of vervanging van kantpannen, zoals bevestigingsmateriaal, mortel, of loodslabben. Deze kosten moeten ook in overweging worden genomen bij het bepalen van de totale kosten.

 6. Professionele arbeid: De kosten voor arbeid van professionele dakdekkers zijn een belangrijk onderdeel van de totale kosten. Dit kan variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van het dakdekkersbedrijf.

Het is raadzaam om een professioneel dakdekkersbedrijf te raadplegen, zoals Dakpreventie van der Steen, voor een nauwkeurige inspectie en kostenraming. Met hun ervaring kunnen ze de omvang van de reparaties of vervanging beoordelen en een passende oplossing bieden die voldoet aan de behoeften van de kantpannen op het dak. Daarnaast kunnen ze ook advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen.

Vergunningen reparatie en vervangen van kantpannen

Bij het plannen van onderhoud voor kantpannen is het essentieel om te begrijpen of er vergunningen nodig zijn voor de beoogde werkzaamheden. Over het algemeen zijn er geen vergunningen nodig voor standaard onderhoud aan kantpannen, zoals het reinigen, repareren van beschadigde kantpannen of het herstellen van voegwerk. Deze onderhoudstaken vallen meestal onder regulier onderhoud en vereisen geen speciale vergunningen.


Echter, in sommige gevallen kunnen er wel vergunningen vereist zijn, met name als de werkzaamheden grootschaliger zijn of als er structurele wijzigingen aan het dak worden aangebracht als gevolg van het onderhoud aan de kantpannen. Hier zijn enkele situaties waarbij vergunningen nodig kunnen zijn:

 1. Dakrenovatie: Als de werkzaamheden aan de kantpannen gepaard gaan met een volledige dakrenovatie, waarbij het dakoppervlak of de dakconstructie ingrijpend wordt gewijzigd, kan een bouwvergunning (omgevingsvergunning) vereist zijn.

 2. Plaatsen van nieuwe kantpannen: Als de werkzaamheden inhouden dat er nieuwe kantpannen worden geplaatst, kunnen er vergunningen nodig zijn, afhankelijk van lokale regelgeving.

 3. Monumentale panden: Als het gebouw waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd een monumentale status heeft, kunnen er speciale vergunningen vereist zijn voor elk type werkzaamheden aan de kantpannen.

Voor regulier onderhoud en kleine reparaties aan kantpannen zijn doorgaans geen vergunningen nodig.


Het is belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te raadplegen en eventueel contact op te nemen met de gemeente of een bouwadviseur om te bepalen of er vergunningen nodig zijn voor het specifieke onderhoudswerk aan de kantpannen dat je van plan bent uit te voeren. Het negeren van vergunningsvereisten kan leiden tot boetes of juridische complicaties, dus het is verstandig om dit van tevoren te controleren.


Als je meer informatie nodig hebt over het onderhoud aan kantpannen of als je professioneel advies wilt, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Voorkom kosten door regelmatige inspectie en onderhoud aan uw kantpannen. Tips waarop u kunt letten:

 1. Inspecteer regelmatig: Voer periodieke visuele inspecties uit om de staat van de kantpannen te controleren. Let op eventuele loszittende, beschadigde of ontbrekende kantpannen.

 2. Controleer de bevestiging: Zorg ervoor dat de kantpannen stevig zijn bevestigd aan het dakoppervlak. Controleer de bevestigingspunten en repareer of vervang beschadigde bevestigingen indien nodig.

 3. Repareer of vervang beschadigde kantpannen: Als u beschadigde kantpannen opmerkt tijdens de inspectie, zorg dan voor onmiddellijke reparatie of vervanging. Dit voorkomt waterinfiltratie en verlengt de levensduur van uw dak.

 4. Inspecteer de mortel: Controleer de staat van de mortel rondom de kantpannen. Mortel kan na verloop van tijd afbrokkelen of barsten, wat waterinfiltratie kan veroorzaken. Repareer of vervang beschadigde mortel om lekkages te voorkomen.

 5. Houd de dakranden schoon: Zorg ervoor dat de dakranden vrij zijn van vuil, bladeren, takken en ander puin dat zich kan ophopen rondom de kantpannen. Dit voorkomt verstoppingen en waterophoping.

 6. Voorkom vogelnesten: Controleer regelmatig de kantpannen op mogelijke vogelnesten. Verwijder eventuele nesten om te voorkomen dat vogels zich nestelen en schade aanrichten aan uw dak.

 7. Professionele inspectie: Overweeg om periodiek een professionele inspectie van de kantpannen uit te laten voeren door een ervaren dakdekker. Een professional kan eventuele verborgen problemen identificeren en tijdig ingrijpen om verdere schade te voorkomen.

 8. Onderhoudsplanning: Stel een onderhoudsschema op voor de kantpannen en houd u eraan. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de kantpannen verlengen en onnodige kosten voorkomen.

bottom of page